Selecteer een pagina

Betekenisvolle participatie: werk in uitvoering

25 mei 2023

SamenThuis2030 ontwikkelt handleiding voor Betekenisvolle Participatie voor beleidsmakers, onafhankelijke belangenbehartigers en jongeren.

 

Jongeren met ervaringskennis betrekken bij dakloosheidsbeleid

Participatie van jongeren met ervaringskennis in de beleidscyclus is geen invuloefening. Meestal blijft die betrokkenheid hangen in wat je in jargon ‘consultatie’ noemt. Maar betekenisvolle participatie vergt meer. In het Nationaal Actieplan Dakloosheid Eerst een Thuis is nadrukkelijk afgesproken dat dakloosheidsbeleid tot stand komt met inbreng van mensen met ervaringskennis. Dat veel gemeenten hierin nog zoekende zijn, is duidelijk.

 

Praktische handvatten en factoren voor succes

Om hierin een helpende hand te bieden, ontwikkelde SamenThuis2030 het whitepaper ‘Betekenisvol samenwerken met jongeren met ervaringskennis over (dreigende) dakloosheid’. Deze praktische handleiding bevat concrete handvatten voor gemeenten en beleidsmakers die serieus werk willen maken van betekenisvolle participatie. Het whitepaper geeft bovendien inzicht in het potentieel van betekenisvolle participatie en belicht factoren die doorslaggevend zijn voor een succesvol traject.

 

Ingredienten voor betekenisvolle participatie: kennis en vaardigheden

Betekenisvolle participatie is werk in uitvoering. Want behalve een handleiding voor beleidsmakers, komen aparte versies voor onafhankelijke belangenbehartigers én jongeren beschikbaar. Daarnaast werkt SamenThuis2030 samen aan de ontwikkeling van een training op gebied van betekenisvolle participatie voor beleidsmakers, belangenbehartigers en jongeren met ervaringskennis.

 

Aanwezigheid van onafhankelijke belangenbehartigers in alle centrumgemeenten

Hiermee is de cirkel van betekenisvolle participatie nog niet rond. Weliswaar zijn kennis en vaardigheden bij alle partijen essentieel om aan de slag te gaan, maar deze ingrediënten alléén bereik je weinig in gemeenten waar überhaupt geen onafhankelijke belangenbehartigers aanwezig zijn. SamenThuis2030 uitte onlangs haar ernstige zorgen over het grote gebrek aan onafhankelijke belangenbehartigers in de meeste centrumgemeenten. In veel gemeenten krijgt dit weinig prioriteit en daarmee komt een constructieve en veilige participatie van mensen met ervaringskennis automatisch in gevaar. Van belang is dat wordt geïnvesteerd in structurele aanwezigheid en ondersteuning van onafhankelijke belangenbehartigers in alle centrumgemeenten.

Soortgelijke berichten