Ongeveer één op de vijf dakloze mensen in Nederland is een jongere. In 2021 ging het volgens het CBS om zo’n 5.000 dakloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. In de podcast ‘Buitengesloten’ horen we van jongeren zelf hoe zij verstrikt raken in een oerwoud van regels, loketten en hulpverleners. En wat er volgens hen nodig is om dat in de toekomst te voorkomen.
Carmen is nog maar 18 jaar als ze gaat samenwonen met haar vriend. Al snel gaat het mis: haar vriend mishandelt haar en ze wordt voor haar eigen veiligheid door de politie uit huis gehaald. ‘Stap maar op de trein naar je ouders’, zeggen ze tegen haar.
Maar Carmen heeft geen contact meer met haar ouders. Ook haar vriendinnen heeft ze afgestoten. Ze schaamt zich en durft niet bij hen aan te kloppen. Dus belandt ze op haar 19e op straat.
Via Google zoekt ze naar instanties die haar kunnen helpen. Ze gaat naar de gemeente, die haar doorverwijst naar verschillende hulporganisaties. Maar daar kan ze ook niet terecht: dan is ze weer te jong, dan weer te oud. Of is het probleem dat ze niet is gediagnosticeerd. Of heeft ze een indicatie van de gemeente nodig. Naar de nachtopvang durft ze niet, bang om daar als jong meisje tussen oudere, verslaafde mannen terecht te komen.
Uiteindelijk komt ze terecht in een opvanghuis voor zwerfjongeren. Daar wordt van haar verwacht dat ze werkt aan ‘het verbeteren van haar situatie’. Dat betekent dat ze werk moet zoeken of aan een opleiding moet beginnen. Dat lukt niet. Carmen worstelt met angstaanvallen, ze heeft hulp nodig om in alle rust de ervaringen uit haar verleden te verwerken, voor ze aan werk of school kan denken.
Na drie maanden verlaat ze het opvanghuis en is ze terug op straat.